Prevajanje besedil

Marko Hozjan

Soustanovitelj podjetja

Prevajanje besedil je proces prenosa pomena iz izvirnega v ciljni jezik, pri čemer gre za prenos jezikovnih in kulturnih značilnosti. Pomembno je, da se pri samem procesu prevajanja besedil ne izgublja pomen besed, ki je v različnih kulturah drugače obarvan. Pri delu prevajalca je torej ključno zavedanje razlik med izvornim in ciljnim jezikom, saj le tako postane prevod razumljiv in ustrezen. V Jezikovni Agenciji se ukvarjamo s prevajanjem vseh vrst dokumentov iz raznih področij. Predvsem pa smo specializirani pri prevajanju:

Naše prednosti so, da ponujamo prevode v in iz 97 svetovnih jezikov in sodelujemo izključno s preverjenimi in usposobljenimi prevajalci, zato vam zagotavljamo najvišjo kakovost prevajalskih storitev po konkurenčnih cenah. Sodelujte z nami in prihranite tudi na času, saj vam prevod do 10 avtorskih strani omogočamo že v 48 urah. Prevajanje besedil ponujamo iz različnih strokovnih področij, kot so: ekonomija, medicina, računalništvo, pravo, strojništvo, turizem, znanost, marketing.

Knjižica z nasveti za naročanje prevoda.

Knjižica z nasveti o naročanju prevodov vsebuje najpomembnejše informacije o tem, na kaj morate paziti, ko naročate prevod. Knjižica z nasveti vam bo olajšala proces naročanja in celo znižala ceno prevoda.

Kako prevajamo vaše dokumente?

Poglejte si, katerih pet korakov naša ekipa opravi za popoln prevod vsakega dokumenta.

U

1. korak: Analiza dokumentov in ponudba

Da lahko začnemo s projektom prevajanja, nam najprej pošljite vaše besedilo ali dokument za prevod. Naročilo naložite preko naše aplikacije TAIA, lahko pa ga tudi pošljete po e-pošti, dostavite osebno ali pošljete po navadni pošti.

Vse dokumente s pomočjo našega sistema pretvorimo v obliko, ki omogoča štetje znakov v besedilu. Število znakov v besedilu za prevod je osnova za izračun avtorskih strani. Avtorska stran je slovenski prevajalski standard in šteje 1500 znakov, brez presledkov. S sodobno prevajalsko programsko opremo nato naredimo podrobno analizo dokumentov, ki pokaže število ponavljanj v besedilu. Glede na ponavljanja v besedilu, tematiko in izvedbeni rok nato sestavimo končno ponudbo za prevajanje dokumentov, v katero so vključeni tudi popusti.

2. korak: Naročilo

Takoj, ko prejmemo potrditev ponudbe, naša ekipa s pomočjo aplikacije TAIA dodeli prevajalski projekt ustreznim prevajalcem in lektorjem.

Vaš prevod se tako začne odvijati že v roku ene ure po potrditvi naročila!

3. korak: Prevajanje

Prevajanje besedila opravlja prevajalec, ki ima glede na strokovno področje izvirnega besedila, največ izkušenj in lahko zagotovi, da boste prevod prejeli pravočasno.

Stalnim naročnikom, ki so z delom ekipe prevajalcev zadovoljni, zagotavljamo tudi možnost, da so za njihove projekte vedno izbrani isti prevajalci. Taka izkušena ekipa  odlično pozna zahteve naročnika in njegovo specifično besedišče. S pomočjo sodobnega prevajalskega orodja, ki je vgrajen v našo aplikacijo TAIA, pa izničimo možnost za napake v prevedenm besedilu.

4. korak: Lektura in preverjanje

Ko ekipa prevajalcev zaključi s svojim prevajanjem dokumentov, se opravi še lektura besedila. Lektor je prav tako izbran glede na izkušnje z lektoriranjem podobnih besedil. Pogosto se stranke odločijo tudi za lekturo izvirnega besedila. Proces prevajanja se zaključi z revizijo oz. pregledom kakovosti prevoda.  Kadar je področje prevajanja zahtevnejše, se zaradi zagotavljanja kakovosti prevoda pregledovalec posvetuje s prevajalcem, lektorjem in prav tako z vami – naročnikom.

5. korak: Oddaja prevoda

Ko zaključimo s prevajanjem, lektoriranjem in pregledom dokumentov, na željo naročnika opravimo še grafično urejanje dokumentov. Vsi naročeni dokumenti se tako v roke naročnika vrnejo v enaki podobi, kot so bili oddani v prevajanje.

Prevedene, lektorirane, pregledane in urejene dokumente vam pošljemo po elektronski pošti ali naložimo v aplikacijo TAIA, kjer jih lahko varno prenesete na svoj računalnik. Hkrati jih lahko v naši aplikaciji tudi brezplačno varno hranite za nadaljnji arhiv.

Ustvarite brezplačen profil v TAIA aplikaciji, naložite dokument in pridobite ponudbo v le nekaj sekundah!